Ansvar Verzekeringsmaatschappij N.V.

AnsvarIdéa (handelsnamen AnsvarIdéa verzekeringen, Ansvar Verzekeringsmaatschappij N.V.) werd in 1967 opgericht als een 100% dochteronderneming van de Zweedse verzekeraar Ansvar. Deze Zweedse Ansvar is in de dertiger jaren van de vorige eeuw opgericht op initiatief van enige leden van het geheelonthoudersverbond van Motorrijtuigen-bestuurders. In de jaren daarna zijn er Ansvar verzekeringsmaatschappijen opgericht in o.a. Denemarken, Finland, IJsland, Noorwegen, Groot-Brittannië, Australië en Japan.

AnsvarIdéa is als verzekeraar sinds de oprichting specialist in kwalitatief hoogstaande verzekeringen voor mensen met een bewuste levensstijl en een maatschappelijk bewustzijn. De handelsnaam AnsvarIdéa Verzekeringen werd in de jaren 90 geïntroduceerd omdat de doelgroep werd uitgebreid met organisaties die een meerwaarde hebben op sociaal, milieu of cultureel gebied en organisaties die een bewuste levensstijl nastreven. AnsvarIdéa biedt deze organisaties op maat gesneden verzekeringsproducten. In 2000 werd AnsvarIdéa Nederland

verkocht aan twee Nederlandse stichtingen, te weten Stichting Alcoholvrije Bedrijven en het Leger des Heils.

Als gevolg van de invoering van Solvency I (Europese regelgeving m.b.t. kapitaaleisen) nam de kapitaalseis ook voor AnsvarIdéa toe en moest het eigen vermogen versterkt worden, iets waarin de twee stichtingen niet konden voorzien. In 2006 werd AnsvarIdéa daarom overgenomen door de vennoten van Turien & Co.. 

In 2015 werden AnsvarIdéra en Turien & Co. geïntegreerd, vond er een juridische herstructurering plaats en sindsdien vallen zij beiden onder de Turien & Co.Holding B.V..

AnsvarIdéa heeft er voor gekozen haar producten uitsluitend via onafhankelijke assurantieadviseurs te distribueren.